На 24 юли (петък) Народното събрание ще реши дали предложенията за промяна на Конституцията в частта й за съдебната власт преминават на първо четене или ще се върви към нов проект за ремонт на основния закон след местните избори през октомври, предаде БГНЕС.

На 7 юли Временна парламентарна комисия отхвърли предложените от 132 народни представители текстове за промяна на Конституцията.

За да бъдат приети на първо четене, предложените текстове трябва да получат мнозинство от минимум 160 народни представители. След това ще предстоят още две гласувания, но след не по-малко от два месеца. Ако подкрепата е от минимум 180 депутати, то ще е нужно само още едно гласуване. Към момента зад ремонта на основния закон са единствено депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от БДЦ. Четвъртата парламентарна група, която подкрепя правителството, тази на АБВ се присъедини към опозицията от БСП лява България, ДПС и "Атака" и обяви, че "съдебна реформа" може да се осъществи и без промяна на Конституцията.

В опит да осигури нужната парламентарна подкрепа, днес в 12.00 часа премиерът Бойко Борисов ще се срещне с лидера на АБВ Георги Първанов и 11-те му депутати. Освен, че е против промяната на основния закон, партията на бившия президент има внесен законопроект за промяна на основния закон. Хората на Първанов настояват за създаването на Съвет за съдебна реформа, който да е към Народното събрание, за да се осигури нужния консенсус между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Във вторник Борисов планира среща с председателя на ДПС Лютви Местан. Към момента от партията се обявяват за съдебна реформа, която обаче да се осъществи след местния вот през есента. Преди десет дни, обаче, Местан призова именно Борисов да "изземе" инициативата от реформаторите за промяна на съдебното законодателство. От ДПС засега не са променили позицията си, че в деня на гласуването на промяната на Конституцията, няма да присъстват в пленарна зала.

В сряда Борисов има намерение да се срещне и с председателя на БСП Михаил Миков, който преди да се ангажира активно с политиката е бил преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". От левицата са категорични, че не приемат, не само идеите за промени в Конституцията, но и в Закона за съдебната власт, изготвен от Министерството на правосъдието. Позицията на БСП лява България е, че чрез "съдебната реформа" се цели овладяване на съдебната власт от магистрати, близки до ГЕРБ и Реформаторския блок.

До политическите совалки, с участието на премиера и лидер на ГЕРБ, за промяна на основния закон се стигна след провала на правосъдния министър Христо Иванов и на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев да осигурят нужната парламентарна подкрепа, която включва гласовете поне на една от двете основни опозиционни партии – БСП или ДПС.

В опит да изглади противоречията си, днес от 10.00 часа правосъдният министър Христо Иванов е поканил на работна среща членове на Висшия съдебен съвет, с които да обсъдят заключенията не експертите на Европейската комисия, които миналата сряда под формата на "устен доклад" разкритикуваха българските институции за липсата на напредък по установяване на върховенство на закона.

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица разговори за "съдебната реформа" проведе и главният прокурор Сотир Цацаров. Той разговаря с председателя на ДСБ Радан Кънев и със заместник-председателя и здравен министър Петър Москов. Цацаров се е срещал по същата тема и със заместник-председателя на парламента, депутат от "Атака" и адвокат Явор Нотев.