Слънчев ад ще ни мъчи поне още 10 дни, показват синоптичните прогнози. Почти във всички области в страната термометрите удариха вчера 35-38 градуса. Захлаждане и превалявания се очакват едва в началото на август. Само по Черноморието и в Смолянска област хората се радваха на малко по-хладно време. "Не е необичайно такива горещини да се случват през юли, но притеснителното е, че температурните рекорди стават все по-чести и по-продължителни", коментира Георги Стефанов, експерт "Политика и климатични промени" в WWF. 

"Ако преди горещите вълни са се задържали за по няколко дни, вече сме свидетели, че могат да се задържат за повече от две седмици", заяви климатологът. Той предупреди, че след толкова продължителни горещини следват засушавания и пожари.
Причина за високите температури е пренос на горещи въздушни маси от Северна Африка. Те ще продължат да нахлуват на Стария континент и през цялата следваща седмица. 

В неделя червен код за опасно високи температури бе обявен почти за цялата на територия на Балканите - Сърбия, Косово, Черна гора. В Белград максималната температура достигна 39 градуса. В Унгария и Хърватия също е много горещо дни наред - там сутрешните температури надхвърлят 20 градуса, а през деня - 36-38 градуса.

В първите две седмици на август, както и към края на месеца не са изключени превалявания и дори гръмотевични бури, гласят дългосрочните прогнози. Във втората поровина на месеца се очаква температурите в столицата и на други места да паднат до 24-25 градуса. Така ще започне и септември.