Предразсъдъците по линия на бившите Източна и Западна Германия остават силни четвърт век след Обединението, сочи публикувано днес в списание „Шпигел” социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Според проучването на берлинския Институт за изследвания на населението и развитието хората в бившата Източна Германия все още смятат западните си сънародници за арогантни, както и мнозина от тях – за егоисти и всезнайковци.

Отговорите на западни германци страна показват, че те смятат някогашните жители на Източна Германия за претенциозни и постоянно искащи още и още от всичко.

Това значи, че

мненията не са се променили особено, откакто доста по-богатата Западна Германия се обедини с бившата комунистическа Германска демократична република

през 1990 г., за да създадат заедно съвременна Германия.

Още тогава насред радостта от Обединението, източногерманците се ядосваха на високомерната любезност на западните германци, докато тези от Запада се чудеха защо източните им сънародници не показват по-голяма благодарност.

От допитването става ясно също, че

източните германци са склонни към по-положителна самооценка и се възприемат за скромни, трудещи се усърдно и мотивирани, докато тези от Запада са склонни към по-отрицателна самооценка.

През годините мненията не са се променили особено, но в регионите, където хората от бившия Изток и Запад са се смесили, те е по-малко вероятно да използват клишета като „западните всезнайковци” или „хленчещите от Изтока”.

Изследването ще бъде официално представено в сряда.