Софийската градска организация на БСП реши да снеме политическото си доверие както от Георги Първанов, така и от всички, които по един или друг начин ще работят по проекта АБВ и неговата листа за евроизборите.

Председателят на градската организация на БСП София Калоян Паргов обясни, че в устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че кворумът, с който трябва да бъде взето такова решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям за прекратяване на членство. Т.е. нормата на политическо въздействие за снемане на политическото доверие е много по-силна и когато цялата партия снеме политическото доверие, това значи много повече от прекратяването на членството. В устава няма формулировка, свързана с изключване, както беше тиражирано тази седмица от редица медии.

В позицията ни не са посочени персонално личности. Сваляме доверието от всички, които подкрепят една такава алтернативна листа, уточни Паргов.

На днешното си заседание градската конференция направи своите номинации за европейските избори. Номинирани са 41 души, като водач на листата, според социалистите в София, трябва да бъде лидерът на партията Сергей Станишев.

Градската партийна организация единодушно застава зад лидера Сергей Станишев и го издига за водач на листата за евродепутати, заяви Паргов. Сред номинираните са Илияна Йотова, Деница Златева, Георги Пирински.