Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" откри, че планетата-джудже Плутон притежава гигантска атмосфера и плазмена опашка. Космическият апарат не е установил наличието на магнитосфера, съобщи на сайта си НАСА.

Според получените данни

височината на атмосферата на Плутон над повърхността на планетата-джудже надхвърля 1600 километра.

В горните ѝ слоеве преобладава молекулярен азот, а в долните - метан и по-сложни въгледводороди. Преди учените смятаха, че дебелината на атмосферата на планетата-джудже е много по-малка.

Новата информация е получена от инструмента на "Нови хоризонти" Алис около час след максималното сближаване на станцията с Плутон.
 
Час и половина след максималното сближаване с Плутон, инструментът на "Нови хоризонти" SWAP (Solar Wind around Pluto) е установил, че

планетата-джудже е със студена плазмена опашка.

Тя е образувана от молекулярен азот, йонизиран от ултравиолетовите лъчи на Слънцето.

Специалистите са определили още скоростта, с която Плутон губи от материята си. Тя е равна приблизително на 500 тона на час. За сравнение: планетата Марс губи по аналогичен начин по тон материя на час.

Наблюденията си SWAP е направил на разстояние от 68 000 до 77 000 километра от повърхността на Плутон.

Засега дължината на опашката не се съобщава.

Плазмени опашки, аналогични на тази на Плутон, имат още Марс и Венера.

Досега инженерите на НАСА са приели по-малко от 3% от данните, получени от космическия апарат "Нови хоризонти". Очаква се, че до 24 юли количеството ще нарасне до 8%.