Aктьорът милионер Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн заради култовото си екранно превъплъщение, обяви за продан бившата семейна къща в Оксфордшър след разрива на 24-годишния брак със съпругата му Сунетра. Така мястото, където е минала част от личния живот на актьора, ще бъде отворено за оглед на широката публика. Началната цена, на която е обявен провинциалният имот, е 3 млн. британски лири (около 4,3 млн. евро).

Бракът на 60-годишния актьор и 53-годишната Сунетра Састри се разпадна окончателно през февруари миналата година. Причина за раздялата бе връзката на Аткинсън с 28 години по-младата комедийна актриса Луиз Форд. През септември миналата година той дори купи къща за 4,65 млн. лири в Северен Лондон, където двамата да започнат на чисто. Сегашната продажба на имота в Оксфордшър подхрани спекулациите, че голяма част от богатството на Роуън, оценено на 70 млн. британски лири (над 100 млн. евро), може да се изпари заради развода, който вероятно му струва цяло състояние.

Макар отвън да не дава вид на твърде луксозна, провинциалната къща има 5 спални, 3 салона за приеми, 4 бани и голям вътрешен басейн.

Имението включва тенис корт и градина с площ от 24 000 кв. м. Намира се буквално на метри от брега на Темза. Фасадата на сградата от 1777 г. е запазена близо до оригинала. Така според обявата за продажбата имотът е “смесица от грегорианска и съвременна архитектура”. През 2000 г. актьорът го купува за 1 млн. лири.

Миналия месец Аткинсън влезе в медиите с друга голяма продажба. Той успя да получи рекордните 8 млн. лири (над 11 млн. евро) за много рядката си кола “Макларън Ф1”. Цената бе изненадващо висока, тъй като актьорът отдавна е любител на високите скорости и е катастрофирал два пъти с този автомобил. Първата катастрофа бе през 1999 г. Две години по-късно Мистър Бийн отново претърпя пътен инцидент, като се джасна в дърво, изкълчи си рамото, а от каросерията не остана почти нищо. Тогава ремонтът, продължил цяла година, излезе 910 000 паунда, но бе покрит от застрахователя - най-високото подобно обезщетение в британската история.

През 1997 г. изпълнителят на Мистър Бийн купува колата за 540 000 паунда, така че от продажбата спечели многократно. Той обаче твърди, че никога не е гледал на нея като на инвестиция, а се е възхищавал на мисълта и фантазията, вложена в дизайна ѝ. С годините обаче тя се превърнала в изключително ценна вещ и сега бил моментът някой друг да ѝ се порадва. Името на купувача на макларъна не бе споменато, знае се само, че е сънародник на актьора.

“Роуън е доволен, но може би и тъжен, тъй като е изминал само 40 000 мили с автомобила”, коментира Дейвид Кларк, собственик на “Тейлър и Кроули” - компания, на която бе поверена продажбата. От модела са произведени едва 64 броя. Между другото, Аткинсън има книжка и за управление на камион, с която много се гордее.

Новината за влошените отношения в семейството на актьора избухна миналата година, когато медиите съобщиха, че той е напуснал съпругата си заради новата си любов. С миловидната 32-годишна брюнетка Луиз Форд се запознали, докато участвали в театрален спектакъл през 2013 г. По ирония на съдбата последната снимка заедно със съпругата му била направена, докато двамата отивали да вечерят след премиерата на същия спектакъл.

В края на април папараците изненадаха Аткинсън и Форд на излизане от спектакъл в Лондон. Според британските медии въпреки голямата разлика в годините влюбените изглеждали по-щастливи от всякога.

Британският комик винаги е бил много потаен относно личния си живот и е сред хората, които мразят някой да наднича зад входната им врата. “Има само едно нещо, което е по-важно от това да не говориш за личния си живот. И това е да не говориш защо не говориш за личния си живот”, казва комикът.

Със Сунетра Састри той се среща на снимачната площадка на “Черното влечуго” - другата култова поредица с негово участие. Сунетра работи като гримьорка в тази суперуспешна продукция на Би Би Си. В началото е лична гримьорка на Стивън Фрай, който признава, че макар да е гей, е бил привлечен в живота си от две жени, едната от които е Састри. Тя обаче се влюбва в Роуън и много скоро двамата заживяват заедно. Сватбата им през 1990 г. е в Ню Йорк, а кум е Фрай.

Семейството има две деца. Бенджамин Александър Себастиан, на 22 г., и Лили Грейс, на 20 г. Дъщерята върви по стъпките на баща си и се е появявала в малки роли в няколко от филмите му.

Роуън Аткинсън е роден на 6 януари 1955 г. в Консет, графство Дърам, в семейство на фермер. Има трима по-големи братя, единият от които умира като дете. Като малък е клоунът на класа. Негов съученик е бъдещият премиер Тони Блеър.

Завършва електроинженерство в университета в Нюкасъл и продължава със същата специалност в Оксфорд. “Това исках да правя бях щастлив, че съм инженер”, казва по-късно актьорът. Там започва да пише скечове и за първи път привлича внимание с таланта си на комик. Среща също писателя Ричард Къртис и композитора Хауърд Гудол, с които работи дълги години.

Първото му шоу е по радио Би Би Си 3 и се нарича “Хората на Аткинсън”. В него прави серия от интервюта с измислени герои, които играе сам. Следва тв шоуто “Нот дъ найн о клок нюз”, чийто успех пък го води до главната роля в ситкома “Черното влечуго” - сериал, писан съвместно с Къртис.

Персонажът на Мистър Бийн се появява за първи път за Нова година през 1990-а. Поредицата включва 14 филмчета по 25 минути, които по-късно стават основа за два пълнометражни филма - “Мистър Бийн” и “Ваканцията на Мистър Бийн”. През 1991 г. един от епизодите достига аудитория от близо 19 млн. зрители. В. “Обзървър” поставя Аткинсън сред 50-те най-смешни актьори на всички времена.

В живота си комикът има един интересен епизод, в който демонстрира завидно самообладание. През 2001 г. той е на екскурзия в Кения със семейството си.

Пилотът на частния му самолет припада.

Актьорът поема контрола, докато пилотът се свести, и всичко завършва благополучно. Дотогава никога не е пробвал да управлява чесната.

През 2012 г. Аткинсън реши “да пенсионира” Мистър Бийн. “Малко съм старичък да се правя на вдетинен олигофрен”, каза актьорът, който обяви, че ще смени амплоато с по-драматични роли. “Обичам да се фокусирам върху едно нещо, правя го, вземам почивка и след това започвам да се занимавам с друго нещо”, заяви той наскоро в интервю за “Лос Анджелис таймс”. През 2014 г. обаче се върна към най-печелившия си образ заради тв реклама.

През 2013 г. кралица Елизабет II го удостои с Ордена на Британската империя. Той бе сред гостите на сватбите на принц Чарлз и Камила и на принц Уилям и Кейт. Изпълни един от скечовете си и на откриването на Олимпийските игри в Лондон. Аткинсън не се е появявал на екран от “Джони Инглиш се завръща” (2011). През 2016 г. обаче той отново ще зарадва почитателите си в нова филмова адаптация на “Дейвид Копърфилд” на Дикенс. Съвсем скоро пък по телевизията ще влезе в кожата на инспектор Мегре в английската версия за прочутия детектив.