Туристи забиват стотинки и дълбаят имена в ствола на най-старото иглолистно дърво у нас - Байкушевата мура в Пирин, както направи и футболистът Благой Георгиев, който беше заловен да дълбае инициалите си по стената на Колизея в Рим.

Стотинките съсипват дървото и водят до появата на болести, алармираха от Национален парк “Пирин”.

Байкушевата мура е на повече от 1300 г., като височината ѝ е около 30 м, а обиколката - близо 8 метра. “Специалисти извършиха мониторинг на състоянието на Байкушевата мура и го определиха като тревожно. Оказа се, че човешкото въздействие е по-опасно от страшните пирински бури. Постоянният поток от туристи, желаещи да се снимат в корените и на фона на тази природна забележителност, безсмисленото забиване на монети в кората, както и отчупването на парченца кора “за спомен” съсипват дървото”, казаха от националния парк. Тази човешка намеса води до изронване на почвата наоколо, оголване на кореновата система, нарушаване на целостта на кората.

За да се опази най-старото иглолистно дърво, НП “Пирин” изгради предпазни скари и стълби, кътове за отдих, постави информационни табели.

Байкушевата мура е на десетина минути път от хижа “Бъндерица” и е по трасето на един от най-предпочитаните летни туристически маршрути.

Възрастта на дървото е определена от лесовъда Константин Байкушев още през 1897 г. По поръчение на цар Фердинанд той пристига в Македония, за да проучи горите в Пирин, Пелистер и Атон, които са все още под турско робство. В доклад до царя след това лесовъдът описва откритата уникална с възрастта си мура, която след това е наречена на неговото име.