Сръбските гранични власти тази сутрин затвориха границата с Република Македония около граничния пункт Табановце, на север от град Куманово.

Това предаде местната телевизия Нова и уточни, че затварянето на границата е станало в 8.00 часа българско време.

Официалното обяснение на сръбските власти за затварянето на границата е било: "липса на свободни места в бежанския лагер за временно настаняване в Прешево". "Лагерът е препълнен и няма свободни места", съобщили още сръбските власти и уточнили, че "границата ще остане затворена докато лагерът в Прешево е пълен с имигранти".

През последните два месеца съседна Република Македония е изправена пред огромен натиск от страна на нелегални бежанци. Всички те влизат от съседна Гърция. За едно денонощие често границата минават и по над 1000 души.

Жителите на град Гевгели, който се намира на границата с Гърция, се страхуват от бежанска криза, която може да предизвика хаос в града.

Преди два дни македонският президент Георги Иванов предупреди, че Македония може да предприеме мерки за по строг контрол на границата, ако Унгария и Сърбия продължават да блокират техните граници за бежанци.