Членове на калабрийската мафия ндрангета, действащи в северната област Емилия Романя, възнамерявали да инвестират 160 млн. евро в хотелски мегакомплекс на язовир “Батак” в България.

Това стана ясно от подслушани телефонни разговори от италианските власти във връзка с разследване на аферите на “Сейв Груп” от Реджо Емилия. Това е групировка от сферата на строителството и крупни проекти, която обяви фалит през 2013 г. Според следователите “от проучването на документите за процедурата по фалит на “Сейв Груп” става ясно, че тя има сключен договор с Baker -r ЕООД за реализирането на курорт с името Melia Bakerville в зоната на язовир “Батак” на стойност 160 млн. евро. Дейността по изграждането трябвало да започне в края на 2013 г.”

Тези дни над 300 карабинери с хеликоптери от Модена, Реджо Емилия и Парма осъществиха операция с кодово име “Емилия”, в която арестуваха 9 души и запорираха имущество за 330 млн. евро в областите Емилия Романя, Ломбардия, Калабрия и Лацио. Според италианските медии операцията е насочена против инфилтрирането на калабрийската мафия в Северна Италия. Посредством изнудване, рекет, пряко или индиректно купуване на търговски дружества ндрангетата е взела под контрол финансови и икономически дейности в италианския Север. Организацията била активна и в търговете за държавни поръчки след земетресението през 2012 г. в областта, а на всичкото отгоре се опитвала да повлияе и на вота в някои от местните общини.

Според прокуратурата епицентърът на престъпната организация под контрола на ндрангета бил в град Реджо Емилия. Там командвал кланът Гранде Аракри от калабрийския град Кротоне.

Още на 28 януари т.г. при първата част от операцията властите арестуваха 117 души. Сред разследваните са висшисти с чисто съдебно минало, които служели като подставени лица за финансовите интереси на мафията.

За бос на престъпната организация се смята Николино Гранде Аракри, който е получил нова заповед за задържане в затвора, където се намирал, а също Алфонсо Дилето, Микеле Болонино и Джовани Веки, собственик на “Сейв Груп”. Под запор са поставени различни фирми, сред които “Сейв Груп”, “Сейв Енджиниъринг” със седалище в Монтекио Емилия и “Импреджеко” от Рим, чрез които ндрангетата си служела за инфилтриране в икономиката на Северна Италия.

Алфонсо Дилето, известен с прозвището Маймуната и смятан за дясна ръка на боса Николино Гранде Аракри, е човекът, който говори за аферите в България по телефона с римски бизнесмени. Той координирал армията от подставени лица в услуга на клана. Смята се, че те са били поне 300. Много от тях открили в ндрангетата и в офертите ѝ за работа в строителния бизнес разрешение за финансовите си проблеми по време на кризата.

Въпреки че “Сейв Груп” обяви фалит и десетки работници загубиха работата си, кланът на ндрангета продължил да действа и да прави сделки по света. Сред тях била и сделка за 190 млн. евро за изграждането на сгради за военните в Кот д'Ивоар.