Еврото продължава да поевтинява по отношение на долара и това става на фона на „достатъчно успешните опити за предотвратяване излизането на Гърция от еврозоната”. Причината за това икономическо явление се крие не в заплахата от фалита на гърците, а в действията на валутните власти на САЩ, пише Дойче веле.

Авторите на публикацията припомнят факта, че „твърде рязкото падане на еврото стана в понеделник, 13 юли, макар именно същата сутрин на срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел беше постигната договореност за предоставяне на Гърция на нова програма от финансова помощ.

Получава се, че валутният пазар „или се отнася отрицателно към опитите да се задържат гърците в еврозоната, или реагира на съвършено други фактори”, прави извод DW.

Според изданието, един от тези основни фактори, оказващ влияние върху курса на еврото по отношение на долара, е политиката на Федералната резервна система на САЩ (ФРС), която след 7 г. антикризисна програма, когато основните лихви останаха практически на нулево равнище, реши „да сложи край на политиката свръхевтините пари” и да увеличи лихвите.

Ако ФРС продължи своята дейност в тази насока, то, според експерти на DW, еврото може да се изравни по стойност с долара още през есента на тази година.

Изданието признава, че „успехите със спасяването на Гърция в днешната специфична ситуация по-скоро ще способства за отслабване на еврото, поради намаляване на глобалните рискове свързани с тази криза, и ще позволи на ФРС да повиши лихвите с по-бързи темпове.