На 13-я етаж в сградата Βerlaymont в Брюксел, на няколко метра от офиса на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, в охранявана стая се пази планът за излизането на Гърция от еврозоната. Той е написан за по-малко от месец от 15-членна група на ЕК. В него се дава отговор на въпроси, свързани със справянето с GREXIT. Отговорите включват, колкото и да е шокиращо, дори вероятността от излизането на страната от Шенген и ЕС. Това пише в репортажа си кореспондентката на гръцкия вестник "Катимерини" в Брюксел Елени Варвициоти, цитирана от "Български новини".Гърция може и да избегна миналата седмица прекия риск от излизане от еврозоната като започна преговори за трети меморандум. Но, както заявява председателят на Европейския съвет Доналд Туск, това споразумение е само първата крачка. 

До драматичната Среща на върха за Гърция два дни след референдума, за този план само се чуваше, но нищо не беше потвърдено. Но след приключването на срещата сутринта в сряда, от подиума на Европейския съвет Доналд Туск, видимо ядосан от казаното от Ципрас, разкри пред десетки журналисти, че този план съществува и е готов.

Според европейски чиновник, на тази среща на върха ЕК вече е имала плана в подвързан том и го е описала подробно на гръцкия премиер още преди срещата. Жан Клод Юнкер е наблегнал на всички детайли на един Grexit, като е дал на Ципрас да разбере юридическите и политическите рамки на едно такова решение.

В този многостраничен документ, според същия източник, който го познава, се съдържат отговори на 200 въпроси, които биха възникнали в случай на Grexit. Въпросите са взаимосвързани, тъй като едно излизане от еврото би създало верига от събития за относително малък период - от въвеждането на драхмата в икономиката до валутния контрол, който ще се извършва на границите на страната, които накрая биха довели до излизане от Шенген.

Този план, според източника, е съставен в условия на крайна секретност. Специална група от 15 души от ЕК, с преки контакти с Гърция, започва да го подготвя. В същото време членовете й са свързани пряко и с редица висши представители и главни дирекции в ЕК. Подготовката на плана започва, когато гръцката програма наближава своя край (края на юни), така че ЕК да е подготвена за Grexit. От момента, когато беше обявен референдумът (26 юни) подготовката е ускорена. През уикенда на референдума работата по плана е непрекъсната, така че 2 дни по-късно, на въпросната Среща на върха, планът е имал вече окончателен вид.

Според добре информирани източници, съставителите на плана са работили с „болка в душата”, защото не можели да повярват, че нещата са стигнали дотам. Повечето от тях са били пряко свързани със спасителните програми за Гърция. В ЕК имало надежда, че, макар и в последния момент, ще се намери решение. Членовете на тази група знаели по-добре от всеки друг какви ще са последиците от излизането на Гърция от еврозоната и разбирали цената на такова решение. Един от членовете на групата е заявил на останалите „Ако този план се приложи, по пътищата на Атина ще се чува тътенът на танковете”.

И макар че сега този план е само далечна вероятност, само няколко дни по-рано, на 7 юли сутринта, след 17 часа непрекъснати преговори на Срещата на върха, високопоставен европейски чиновник заяви за Катимерини, че излизането от еврото е било на косъм. Ципрас и Меркел по това време говорят за прекъсване на преговорите. От една страна Ципрас иска 24 часа, за да се консултира с парламента. От друга страна, Меркел иска друга среща в сряда, след два дни. „Търсеха оправдание да прекъснат преговорите”, казва източникът, запознат със случилото се на срещата. „Беше много рисков момент, но също така и много спонтанен, тъй като беше истинската им реакция на умората и безсилието им”. Едновременно с това, източникът твърди, че и двамата са били сигурни, че са постигнали компромис в мига, когато само 2,5 милиарда евро са ги разделяли.