Това трябваше да е тържеството на новото кралско бебе. Но една брада - на шикозния брат на Кейт Мидълтън - Джеймс, “открадна” шоуто на малката принцеса Шарлот.

Идеално оформена в стила на руския император Николай II, брадичката, както и собственикът ѝ доминираха официалните снимки от кръщенето на Шарлот. Бебето, кралицата и особено завреният в ъгъла неин съпруг Филип останаха на заден план.

Братът на принц Уилям - Хари, както и чичовците и братовчедките му съвсем липсваха. За сметка на това върху кралските фотографии се пъчи голямото семейство Мидълтън. И цяла простосмъртна Англия започва да въздиша по Джеймс - новия секссимвол в Лондон.

Неговата елегантна брадичка е на път да измести прочутите задни части на Пипа от общественото внимание, писа “Дейли мейл”. Досега стройната фигура на по-малката сестра на Кейт бе в центъра на светската клюка.

Красив, светлоок и елегантен, 28-годишният Джеймс с лекота носи “бремето” на новата слава. Той играе футбол с принц Хари, празнува Коледа в двореца Сандрингам, ходи на лов за гълъби и пие чай с кралицата. Наскоро цъфна в кралската ложа на тенистурнира “Уимбълдън” заедно със сестра си Пипа, Дейвид Бекъм, шефа на парламента и министъра на културата.

Обикновено облечен в синя риза, която отива на очите му, и с бляскав златен пръстен на кутрето, Джеймс е красив като манекен. Върти обаче свой приличен бизнес, започнат с помощта на родителите му - собственици на фирма за кетъринг. Работи по 14 часа на ден, хвали го “Дейли телеграф”.

Джеймс е сладкар и произвежда пасти. Продава и детски съдове за печене във формата на динозаври и футболни топки. Твърди, че го е вдъхновил споменът за това как майка му пече сладкиши на децата. Негов специалитет са традиционните британски бонбони от захар и царевичен сироп “маршмелоу”, върху които монтира ядливи снимки на клиентите. Те са гвоздеят на най-успешната му фирма Boomf.

Мидълтън-младши изпълнява поръчки за известни хора и компании - Карл Лагерфелд, Ралф Лорън, “Виктория сикрет”. От 2-3 години обаче компаниите му са на “червено” с десетки хиляди лири. Наложи се дори да закрие две от фирмите си и винарския си бизнес. Най-вероятната причина: продава кутийка с 8 бонбона за 22 евро...

Зодия Овен, Джеймс е най-малкият в семейството, но и най-предприемчивият. Недоучил студент, той напуска факултета по екология в Единбургския университет след първи курс. “Веднага разбрах, че това не е за мен. Винаги са ме привличали бизнес идеите”, обяснява днес кралският роднина. Антипатията му към учението се дължи и на дислексията, от която страда. “В училище сричах и пишех грешно, това ме измъчваше”, признава той. Но на сватбата на Кейт и Уилям успя да прочете по вода текст от Библията. Сега участва в благотворителни акции за борба с дислексията, макар че според него тя е полезна, защото “помага да видиш нещата по неочакван начин”.

Няма да видите често чичото на Шарлот с набрашнени ръце и висока готварска шапка. По-скоро ще го засечете да фучи със сивия си ягуар по лондонските улици или да разхожда четирите си кокершпаньола.

Издържан в новия стил брадясали “лъмбърсексуални” мъже, напоследък Джеймс е постоянно присъствие на големите светски купони. Придружава го красивата му приятелка, актрисата и тв водеща Дона Еър. Двамата са заедно от 2013 г. Дамата е 7 години по-голяма от него и има 11-годишна дъщеря.

“Да си в кралската сянка, е потискащо. Да, брат съм на много важна личност. Но работя яко като всеки бизнесмен и в края на уморителния ден не съм роднина на бъдеща кралица, а просто Джеймс”, откровеничи той пред медиите. Но те не му пестят критиките, че като сестра си Пипа отлично се възползва от връзките с Бъкингам, за да си прави реклама. Казват, че потресъл двореца, когато наскоро се снима за сп. “Хелоу” заедно с направени от него пасти с образите на кралското семейство, включително на принцеса Даяна.

“Какъв обществен принос имат Пипа и Джеймс, че да ни досаждат с натрапчивото си присъствие на всички свързани с двореца събития - сватби, раждания, кръщавки, тенистурнири, конни състезания”, попита Ричард Кей от “Дейли мейл”. Твърди се, че Елизабет II е отвратена от нахалството, с което братът и сестрата на Кейт се бутат, където не им е мястото, нарушавайки кралския протокол и традиции. Правят се намеци за простотията на средната класа и паралели с безочливата майка на Елизабет Бенет от “Гордост и предразсъдъци”.

Но шуреят на принц Уилям е свикнал на журналистически нападки и компромати. Преди време медиите откриха във фейсбук и публикуваха негови снимки като по-млад в рокля на точки. Появиха се намеци за сексуалната му ориентация. “Занапред ще споделям информация само с най-близки приятели”, бе краткият му коментар.

Но има нещо, което няма да се промени. Харесван или не, Джеймс Мидълтън е и ще остане близък кръвен роднина на бъдещ крал. Неотдавна в интервю за американската телевизия Ей Би Си той тактично припомни това на недоброжелателите с думите: “Принц Джордж ми е племенник. И искам да съм най-добрият възможен чичо. Искам да съм страхотен чичо, забавен чичо. Винаги ще се стремя към това.”