Самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) обяви, че била започнала едностранно изтегляне на въоръжения с калибър под 100 мм от линия на съприкосновение.

Зам-началникът на щаба на корпуса на народната милиция в ЛНР Сергей Козлов уточни, че оръжието се изтегля на разстояние 3 километра.

"Въпреки сложната военно-политическа обстановка в Украйна, ние не възнамеряваме да се възползваме от предимството, което имаме, и да провокираме нова спирала в развитието на конфликта", се казва в негово съобщение. "Демонстрирайки привързаност към Минските споразумения, ние предприемаме тази стъпка открито и едностранна, разчитаме и на симетричен отговор от украинската страна", поясни Сергей Козлов. Изтеглянето се извършва под наблюдението на ОССЕ.

В същото време Киев заяви, че не вярва на предприетата едностранна стъпка.

"Всички заявления на сепаратистите, че нещо там изтеглят или не изтеглят, са напълно неоснователни, защото виждаме, че постоянно и денонощно те обстрелват нашите позиции. Те казват едно, а правят съвсем друго", заяви за руската агенция РИА "Новости" президентският представител за операцията в Донбас Александър Мотузяник.

Междувременно администрацията на град Донецк съобщи, че тази нощ киевските силоваци са обстрелвали три района на града. Един от снарядите е попаднал кардиологичното отделение на градската болница. Повредени са 18 сгради.