България днес е смесица от лобистки интереси, България днес е обрасла и има нужда от подстригване. Такова мнение изрази Обединение на лявото крило на БСП на конференция "БСП-вън от зависимостите и обърната към хората", предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Михаил Мирчев, който е номиниран в битката за кметското място в гр. София, пък заяви пред аудиторията, че на БСП пречат отвън, като ПЕС, пречат и крила от вътре. Има вътрешни сблъсъци в БСП, защото има група, която се стреми да заведе БСП до лявото, но която се сблъсква жестоко с групата на бизнеса в левицата, и с групата на технократите в БСП, добави Мирчев.

От своя страна Петър Начев, организационен секретар на левите социалисти в БСП заяви, че България днес не е България на индустрията и относителното равенство, а ако е такава, е само за малцина. "България днес е смесица от лобистки интереси, България днес е обрасла има нужда от подстригване. Ще ни заклеймяват, ще ни подиграват, ще се опитат да ни разцепят, но ще удържим. Преминахме през прехода, за да стигнем до реформи", смята Начев. Той запита какво по-различно може да се очаква от приватизация на болници, опитът за кадруване в съдебната власт или новите стари подуправители на БНБ. "Работническата класа днес е разпокъсана, а трябва да е обединена. Кукловодите не обичат да им развалят играта и се обърнаха към краставите магарета. Действията на ръководството се препокриват с очакванията на лявото крило в БСП", смята той.

Петър Начев бе категоричен, че в БСП има дясно крило, но то трябва да поеме отговорност за действията си и за състоянието на партията. "Медийната пропаганда така грижливо брани любимците си от големите градове. Тези кметове не са отговорни единствено за интернет в парка или за детските градини, а за развитието на градовете. Така София може да инвестира в създаване на нови мощности. Резултатите от местните избори ще са от голямо значение", отбеляза още Начев.

Донка Михайлова, кмет на Троян, пък е на мнение, че на обикновените хора им е писнало да са жертва на корумпирани политици. "Трябва да подкрепим ръководството на партията в усилията да разровим раната и да се освободим от трупаната с години зараза. Ускорен е процесът на феодализация на общините и превръщането им в поле на големи икономически интереси", добави Михайлова.

Мариан Карагьозов представи проектопозиция за НАТО и ЕС. Той обясни, че лявото крило в БСП е за отстояване на българска ясна и национална политика в рамките на ЕС и участване във вземане на решения от страна на България в съюза. От друга страна лявото крило в левицата било категорично против ЕС на две скорости и задълбочаване на ядро и периферия. Според него българската позиция в НАТО следва да бъде за намаляване на напрежението по оста Изток-Запад и за трайно решение на конфликтите в Близкия Изток. Бойните учения в страната не бива да надхвърлят 180 дни в годината, добави Карагьозов.