В петък на 24 юли ще се проведе национално зареждане на селскостопански машини на бензиностанции в страната. Това съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Тогава се очаква тежките машини буквално да блокират достъпа до колонките с гориво. Акцията е част от ответните действия, които провеждат фермерите срещу въведените от финансовото министерство изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за гориво. Според наредбата производителите трябва да изпълнят това задължение до края на август.

Между 15 и 25 хил. лева са необходими, за да бъдат инсталирани тези устройства, пресмятат от НАЗ и твърдят, че така се толерират лобистки интереси на ограничен кръг доставчици. Това било безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители, допълва "Преса".

Подробности за националната демонстрация ще бъдат обявени на 21 юли в Арбанаси, където традиционно се събира ръководството на НАЗ.

На 14 юли депутатите Румен Христов и Мартин Димитров от Реформаторския блок внесоха проект за промяна на Закона за ДДС. Те предлагат да бъдат освободени от задължителни нивомери земеделски производители, които имат съдове с вместимост до 10 тона и ползват до 15 тона гориво годишно. Това ще важи за фермери, които стопанисват до 2000 дка земя.