Георги Цонов премина границата на 17 м в тройния скок по време на турнира „Самарско знаме” в Стара Загора. Престижното състезание бе възстановено от общината и клуб "Берое".

Цонов постигна 17.03 м (+0.3 м/сек) за победата в сектора и покри норматива за участие на олимпийските игри в Рио и световното първенство в Пекин през август. Квотата бе 16.90 м.

Европейският вицешампион за младежи под 23 г. Цонов стана единадесетият българин, който преминава 17-те метра в тройния скок при мъжете на открито. Той подобри личния рекорд на семейство Цонови, след като неговият баща и треньор Стойко Цонов бе на деветото място във вечната ранглиста на страната ни в дисциплината. Цонов-Старши и Ивайло Русенов имат 17,02 м. Георги Помашки има 17,03 м за осмото място, където вече се приземи и Цонов-Младши. Национален рекордьор в дисциплината е Христо Марков със 17,92 м.

Подгласник на Цонов в Стара загора стана Румен Димитров, който остана само на 3 см под олимпийския норматив и квотата за световното първенство. Той записа 16.87 м (+1.7 м/сек), което е и негов личен рекорд. Трети стана Рашид Ал-Манай (Кат) – 16.48 м.