Саудитска Арабия арестува 431 души, заподозрени, че членуват в клетки на групировката "Ислямска държава", и осуети атентати срещу джамии, срещу силите за сигурност и срещу дипломатическа мисия, съобщи днес вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.Задържаните до момента са 431, като повечето са саудитци, но има и хора с друга националност.Осуетени са шест атентата срещу джамии в провинция Аш Шаркия, планирани да бъдат извършени последователно всеки петък заедно с убийства на членове на силите за сигурност, се казва в изявление на министерството, публикувано в сайта на саудитската информационна агенция СПА.

Осуетени са заговори срещу дипломатическа мисия, срещу правителствени обекти и обекти на силите за сигурност, и убийства на служители на силите за сигурност, допълва министерството. ИД контролира обширни територии в Ирак и съседна Сирия, и разшири операциите си в района, поемайки в последните месеци отговорност за атентати - главно антишиитски - в Саудитска Арабия, Кувейт и Йемен.

Властите успяха да разбият в последните седмици организация, съставена от малки клетки, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", посочи в изявлението си саудитското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес, два дни след атентат с кола бомба в Рияд, за който пое отговорност джихадистите.

Членовете на мрежата действали по сценария, подготвен в чужбина, с цел да разпалят междурелигиозен бунт и да увеличат хаоса, се казва в министерското изявление. Сред арестуваните има 144 души, обвинени в подпомагане на мрежата чрез "разпространяване на изкривена идеология в интернет и във наемане на нови членове".

Други 97 задържани са свързани с разбита по-рано клетка и с атентат срещу шиитска джамия в град Далуа, при който през ноември миналата година загинаха седем души. Сто и деветдесет от арестуваните са заподозрени в планиране на нови атентати. Министерството уточни, че при арестите са убити 37 души, включително членове на службите за сигурност и цивилни, и са били ранени 120 души. Сред убитите има и шестима терористи.