Наденици с месо от заразена с антракс крава са пласирани в три града – Варна, Карнобат и Провадия, съобщава „Телеграф”. Предполага се, че стопанинът на животното е принадлежало на починалия наскоро от синя пъпка 53-годишен жител на варненското село Млада гвардия, който с още трима души е заколил кравата.Те са закарали месото в морската столица, където е било направено на наденици. По-късно колбасите били пласирани в трите града. Смята се, че най-малко 22-ма души са яли от опасните месни изделия.

На 8 или 9 юли трупното месо е продадено на лице в село Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано с микробус. В селото месото е транжирано в склад от трима души и пренесено до транжорна във варненския квартал „Аспарухото”. Там е преработено за наденици като е смесено със свинско и впоследствие от него са яли в поне три града. 

Не се знае точният брой на хората, които са яли от заразеното месо. По данни наздравната инспекция във Варна те са поне 20 души. Те в момента се издирват. Става въпрос за повече от 300 кг потенциално заразена храна, от което е консумирал и починалият мъж.

„Опасното е, че може някой да си е купил от месото, да го е прибрал във фризера и да реши да яде от него след 2-3 месеца. Въпреки това проверяваме хората, които са имали досег до убитото животно и до починалия мъж. Много е важно ако някой има съмнение, че може да е ял от това месо, да посети лекар и да започне незабавен прием на антибиотици още преди да са се проявили симптоми”,обясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.