Като забележителен успех за страната ни и за Министерството на отбраната определи министърът на отбраната Ангел Найденов избора на полковник Константин Нестеров за председател на Комитета по инвестициите на НАТО.

В отговор на журналистически въпроси след парламентарния контрол вчера Найденов посочи, че за първи път български офицер оглавява толкова влиятелна структура на НАТО, съобщиха от военното министерство.

"Комитетът по инвестициите е ангажиран с изграждането и развитието на отбранителната инфраструктура и колективните способности в страните-членки на Алианса и управлява финансова програма в рамките на около 1,5 млрд. евро.", подчерта Найденов. Той поясни, че общите фондове, които се управляват от този комитет се формират от националните вноски на държавите-членки. "Националната вноска на България е в размер на 0,33 % от общите ни разходи за отбрана, което е 3 млн. и 400хил. лв., за десетгодишното ни членство това са около 34 млн. лв.", информира Найденов. Той допълни, че само предстоящата реализация на проекта за модернизация, развитие на пистата и съответно на авиобазата в Безмер е на стойност 60 млн. лв.

Найденов каза, че до този момент чрез инвестиции от НАТО в България са изградени способности, които са свързани с противовъздушната отбрана, развитието на ВВС и КИС. "През 2014 година реализацията на проекти по линия на инвестициите от НАТО е в размер на 71 млн. лв.", подчерта Ангел Найденов.