Адска жега ще ни мъчи през почивните дни. Очаква се на места градусите да стигнат 40, могат да се завихрят и неочаквани вихрушки, наречени прашни дяволи, съобщава „Стандарт”."Прашен дявол" ни напада в жегата. Природното явление, подобно на торнадо, е типично за горещините, които ни очакват през следващите дни. Става въпрос за "завихряне на въздушно течение при хубаво слънчево време", обясни климатологът и метеоролог от НИМХ към БАН доц. д-р Петьо Симеонов пред Форумнюз. Той обаче подчерта, че "прашният дявол" се различава от торнадото и рядко достига неговата интензивност. "Силата на това явление обаче не е малка. То може да вдигне човек или едро животно във въздуха", разказа ученият.

Очаквано, топлото време докара здравословни проблеми на хората с високо кръвно и хронични заболявания. Десетки потърсиха лекарска помощ вчера. Някои клиники отчетоха увеличение на пациентите. Нараства броят на приетите в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол през последните 3 дни. В болницата постъпват средно 70-80 души, на ден, които имат здравословни проблеми, породени от високите температури. Те се насочват основно към нервното и кардиологичното отделение, тъй като преобладават съдови проблеми или обостряне на хронични заболявания, съобщиха от лечебното заведение. В Спешното отделение също се отчита нарастване на броя на приетите болни. В Пловдив инсулт покоси 10 души в първия ден от горещниците 15 юли, съобщиха от Спешна помощ. 

Засегнатите от мозъчен удар са предимно възрастни хора със съдови проблеми, при които високите температури са "спомогнали" за кръвоизливите. Всички са настанени в неврологичните отделения. Баба на 88 години е припаднала. Жената искала да излезе от дома си след големите горещини през деня, но въпреки това организмът не е понесъл градусите.