Разговаряхме за конкретни стъпки за реформа на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това каза правосъдният министър Христо Иванов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът припомни, че това е акцент, който главният прокурор извеждаше на преден план и самият Иванов и правителството подкрепяли. В понеделник ще има разговори с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) за конкретен състав на работна група, която в кратки срокове да изработи пакет от предложения, които ще бъдат публично обсъдени.

"Коментирахме различни инициативи в областта на антитерористичното законодателство, в областта на капацитета за разследване в полицията – диалог, който ще водим разбира се с колегите в МВР", обясни още Иванов.

За НПК най-общо са говорили за конкретни местата, в които очевидно се генерира забавяне, очевидно се хаби твърде много ресурс. Относно антитерористичното законодателство са обсъдили много широк кръг проблеми както свързани с ефективното наказателно преследване, така и с поредица от възможни административни мерки и с финансирането не просто на организации, които са съпричастни към терористична дейности, но и които по един или друг начин са ангажирани към пропаганда на радикални виждания и възгледи.

"Говорихме да съберем повече информация и да почнем работа, но тази работа няма да бъде във формат прокуратура и МП, там ще трябва да бъде по-широк формата. Така че не сме били на етап да формулираме някакви конкретни неща, които следват от тук нататък", обясни Иванов и на няколко пъти подчерта, че срещата е била съвсем нормална и рутинна. Радвам се, че една рутинна среща, част от диалог, който не е спирал, може да я използваме да изпратим послание, че институциите работят. Имаме диалог и фокусирани сме върху съвършено прагматични, конструктивни теми, коментира той.

Министърът подчерта, че срещата и за него, и за главния прокурор е съвсем нормална част от една работна комуникация, която тече. "Радваме се да излъчваме послания за успокояване на атмосферата, но нито той ме е атакувал, нито аз съм го атакувал всъщност в медиите. До голяма степен това нагнетяване се получи от други фактори", каза Иванов и посочи, че тази среща не е по-различна от всяка, която е имала.

БГНЕС припомня, че и вчера отговаряйки на въпроси за съдебната реформа главният прокурор Сотир Цацаров, посочи 4 пункта: 1 максимум прагматизъм, нула популизъм. 2 професионализъм: експертни законопроекти. 3 три писти, които на всяка цена трябва да вървят паралелно: конституцията и ЗСВ, процесуалните закони, антитерористично законодателство. Четвъртото е консенсус – консенсус в професионалните среди, консенсус в парламентарно представени политически партии.