В Софийската филхармония тлее скандал от няколко месеца. Повдигнаха се въпроси за корупция, конфликт на интереси и недоволство към част от ръководството. 
Диригентът на хоровата капела "Светослав Обретенов" Илия Михайлов бе освободен и повдигна завесата на много проблеми пред медиите. Следващият недоволен от ситуацията в националния институт бе диригентът баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг.

- Тръгнахте си огорчена от Софийската филхармония. Kое най-много ви обиди?
- Две са нещата, които намирам за наистина некоректни. Едното е, че на една пресконференция Максим Ешкенази бе обявен за основен гост-диригент във филхармонията, без да е желан от музикантите. Това стана ясно в анонимна анкета.Резултатите от нея се крият, естествено. В нея се установи, че за него са гласували трима души. Той никога не е дирижирал редовен концерт със Софийската филхармония освен частните, за които си плаща, и не би трябвало името му да фигурира в анкетата. Но тъй като г-жа Светлина Терзиева (мениджър "Управление на творческата дейност" в Софийската филхармония - бел. ред.) е работила с него във "Фортисимо фамилия", е предложила да бъде включен въпреки това. Ако тя иска да наложи някого, би трябвало да стане по един нормален начин, извървявайки всички стъпки. 
Когато заговорих за този конфликт на интереси, никой от музикантите не каза, че няма такова нещо. Не съм видяла писмо, което да отрича.
Това навежда на мисълтта, че може би има нещо нередно. 

- А кое бе второто, което ви се стори неправилно?
- То засяга и лично мен като член на филхармонията. След всички неприятности, изведнъж г-н Николай Куманов, който е на важна позиция при синдикатите на филхармонията, и не само, написа отворено писмо до министерството и медиите в защита на ръководството и цялата програма на Максим Ешкенази с "Фортисимо фамилия". Това не бе съгласувано със синдикатите на оркестъра. Те не бяха съгласни и ние го имаме черно на бяло.
Това е една манипулация на общественото мнение от страна на г-жа Терзиева и г-н Куманов. Нередностите във филхармонията са от години, но хората си мълчаха. 

- Защо толкова дълго време не се е давало гласност на проблемите?
- Просто хората ги е страх, че ако застанат и свободно кажат на г-жа Терзиева какво смятат, ще бъдат уволнени, въпреки че тя не е директор. Сега виждам, че има реакция от страна на колегите. Постепенно хората се събуждат. Каквито и проблеми да има, трябва да се усеща ролята на синдикатите. Те трябва да мислят и за интересите на музикантите. Проблеми има навсякъде, но е нужно някой да се постарае да се разрешат. Тъй като аз съм независима и не ме е страх, че може да ме уволнят, казвам какво ме притеснява. 

Договорът ми изтече, но не приех новия, тъй като не мога да работя в тази институция, знаейки, че г-жа Терзиева, която е цигуларка от последните пултове с мистериозна диплома по мениджмънт, ще взема решения за програмата на Софийската филхармония. Няма нужната компетентност за това. Дирижирам от 25 г., натрупала съм достатъчно опит, специализирала съм при много от големите имена. Смятам, че съм научила нещо. Няма да приема тя да определя репертоарния план.

С голямо желание работих във филхармонията. Директорът ми предложи нов договор, но няма да се върна, докато нещата не се променят и докато не дойде едно постоянно ръководство, което да се погрижи за хората и да създаде здравословна атмосфера за работа.