Ако човек прекарва повече от час дневно със смартфона си, независимо дали в разговор, игри или сърфиране в интернет, може да страда от депресия, твърдят американски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Проверката на телефонните навици е лесен начин да се определи дали някой е оптимистично настроен, или е потиснат.

Колкото повече време прекарва с телефона си, независимо какво прави с него, толкова по-вероятно е да е в депресия.

Депресираните средно посвещават на смартфона си 68 минути, а недепресираните - около 17 минути.

Проследяването на движението на хората с GPS-а на телефона им също може да послужи за разкриване на психичното им състояние.

Ако си стоят повечето време вкъщи или ходят на малък брой места, това също е свързано с депресия, както и нередовният график, например работата на необичайни смени.

Средно една десета от хората страдат от депресия. Телефоните могат да помогнат проблемът да бъде открит бързо.

Когато си играят с телефона, хората избягват мислите за проблеми, трудни взаимоотношения или болезнени чувства. Това е поведение на избягването, което характерно за депресията, каза ръководителят на изследването Дейвид Мор от Северозападния университет.

На базата на телефонните данни учените са открили хората с депресия с 87 процента точност. Този метод се оказал по-надежден от стандартните въпроси.

За изследването си учените са проследили две седмици 20 жени и 8 мъже, застрашени от депресия. Средната им възраст е била 29 години.