Гръцката Eurobank, която у нас е собственик на "Пощенска банка", ще купи клоновата мрежа на Alpha bank в България за 1 евро, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Според агенцията бордовете на двете институции днес ще се срещнат, за да финализират сделката. Става дума за около 80 клона, пише "Дневник".

Ройтерс припомня, че гръцките банки, които са затворени от две седмици, имат ликвидни проблеми, които се опитват да разрешат включително и чрез затваряне на поделения и сливания.

Като част от постигнатото в началото на седмицата споразумение между Гърция и кредиторите й, банките поеха ангажимент да преструктурират операциите си, да разпродават активи на Балканите и да се съсредоточат върху вътрешния пазар.

"Ройтерс" подчерта, че близо четвърт от банковите активи в България са с гръцка собственост.

Eurobank Bulgaria има активи за 5.9 млрд. лева към края на март, а чистата печалба за първото тримесечие е 20.8 млн. лв., допълва агенцията. Alpha Bank е единствената от гръцките банки, които оперират в България не чрез дъщерно поделение, а като клон и като такъв депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете.