Тази седмица стартира нова електронна платформа, в която всеки артист, културен мениджър, студент в областта на изкуствата, представител на неправителствена организация в сферата на изкуствата и културата или мениджър на културен институт в България може да създаде свой собствен профил, в който да споделя идеи и добри практики, както и да търси подходящите партньори за своите проекти.

Освен като база данни за културните организации и артистите на свободна практика в страната, иновативната платформа ще функционира и като национален културен календар - регистрираните потребители ще могат да качват информация за събитията, които организират. По този начин гражданите и гостите на даден град ще могат бързо и лесно да научат какви културни събития биха могли да посетят.

Зад идеята и реализацията на проекта стои варненската неправителствена организация - фондация СИДЕЯ и екип от осем човека – културолозите Александрина Мирчева и Светлозара Христова, артистите – Георги Панайотов, Мануела Саркисян и Оник Мануков, икономистът доц. Веселина Димитрова, графичният дизайнер Стойчо Чакъров и програмистът Деян Василев.

Преди да пристъпят към техническото осъществяване на платформата, те провеждат мащабно проучване сред културни оператори от страната (в анкетата се включват над 300 човека, от които 13% студенти, 31.4% артисти на свободна практика, 27% представители на неправителствени организации, 9% културни мениджъри на свободна практика, 4.3% държавни служители и 16% представители други сектори).

Целта е да въвлекат заинтересованите страни още в процеса на измисляне на сайта като по този начин своеобразно се гарантира неговата максимална полезност. Екипът споделя, че платформата към момента стартира пилотно на национално ниво, но дългосрочните планове са тя да дава възможност за регистрация и на културни оператори от чужбина.

До края на месеца екипът на инициативата активно ще съдейства при регистрацията на нови артисти и организации като за целта може да им пишете на електронен адрес – [email protected]. Проектът „Културен кооператив / Мрежа за споделяне на ресурси” (BG 05 / 936) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009­2014г.

Сайтът на платформата Културен кооператив: www.culturalcooperative.eu