Тримата млади мъже, сред които и бивш военен, заподозрени, че са планирали нападение срещу френски военен обект в югоизточната част на страната и обезглавяването на офицер в името на джихада, са признали принадлежността си към терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), предаде Франс прес. 

Тримата задържани са на възраст 17, 19 и 23 години. Те все още се разпитват в арест на френското разузнаване близо до Париж. Четвърти заподозрян – на 16 години, е бил освободен, посочва съдебен източник. 

Тримата разпитвани не преставали да твърдят, че са последователи на ИД, допълва същият източник, цитиран от Франс прес. 

Те бяха арестувани в понеделник сутринта в района на Париж, на Марсилия и в Северна Франция. 

Най-възрастният от задържаните е бивш военен от военноморските сили.

Той е работил във военната база Форт Беар, използвана като национален тренировъчен център на армейските командоси и намираща са недалеч от границата на Франция с Испания. Именно там тримата задържани искали да обезглавят военен и да запишат екзекуцията с камера, а после да качат видеото в интернет. 

Тримата искали да отидат и на джихад в Сирия. 

Близки на най-младия от триото са подали сигнал в полицията за неговата радикализация и това довело до арестите. 

Тримата планирали нападението в края на декември или началото на януари догодина по повод годишнината от атентатите в Париж срещу редакцията на в. „Шарли ебдо“ и еврейски магазин. При задържането на кандидат джихадистите у тях не са открити нито оръжия, нито експлозиви.