Търговищкият окръжен съд уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно имущество (КОНПИ) за отнемане на имущество на стойност 466 067 лв. от Росен Йорданов, станал популярен и с името Юзеир Юзеиров.

От Йорданов и съпругата му се отнема предимно земеделска земя на територията на област Търговище, както и суми от продажбата на ниви, съобщават от КДНПИ. В голямата си част те са придобити на името на юридическо лице, на което Йорданов е едноличен собственик. Сред отнетите имоти е и теренът в търговищкото село Славяново, на който Росен Йорданов и брат му Асен построиха паметник на турския войник, който в последствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.

Това е първото дело, заведено от КОНПИ по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество през 2014 г. и става първото, по което има постановено съдебно решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.

Юзеир Юзеиров и брат му Али станаха известни преди няколко години, когато неуспешно се опитаха да регистрират мюсюлманска партия. На 2 април 2010 година в Шумен се събраха стотина души за са основат Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък ("Отоман"), но не успяха. След това братята дадоха серия провокативни интервюто и бяха разследвани за проповядване на омраза.