Департаментите във Ватикана са имали над 1 млрд. евро, които не са били декларирани в балансови отчети, преди новите счетоводни правила да влязат в сила в страната.

Това се казва в изявление на града държава, цитирано от агенция Ройтерс.

Миналият декември кардинал Джордж Пел, който беше назначен от папа Франциск за икономически министър, заяви, че департаментите (или министерствата) във Ватикана са "закътали" милиони евро и са следвали "установени от дълго време модели" в ревнивото ръководене на техните дела, без да се отчитат на никакви централни счетоводни офиси.

Изявлението, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че тези средства са в размер на 1,1 млрд. евро. Това е и първият път, в който Ватиканът определя количеството на недекларираните средства, открити след като Пел пое поста.

В изявлението се казва още, че Светият престол заедно с повечето от своите представителства в Рим и посолства по света, има финансов дефицит в размер на 25,6 млн. евро, който е сходен с този от предишни години.

В същото време държавата Ватикан, която има отделен бюджет, има излишък от 63,5 млн. долара, което е почти два пъти повече от този през изминалата година. Увеличението се дължи на приходите от културни мероприятия и от музеите в града, които всяка година събират около 6 млн. посетители.

След заемането на поста от папа Франциск през март 2013 г., Ватиканът постанови редица реформи, с които да се изравни с международните финансови стандарти и да предотврати прането на пари.

Миналата година държавата прие Международните стандарти за счетоводство на публичния сектор (IPSAS), според които всяка година финансовите отчети на департаментите й се преглеждат от международна одитна фирма.