Американският президент Барак Обама влезе в затвора днес, но не за дълго и доброволно. Според Белия дом, той е първият действащ президент на САЩ, посетил затвор.

По време на посещението си в затвора в град Ел Рино, Оклахома, Обама първо разговаря със служителите, а след това със затворници, изтърпяващи наказание най-вече за търговия с наркотици. Затворниците внимателно са били подбрани, за да се срещнат с президента, за да се избегнат всякакви изненади, въпреки че според експертите по сигурността, по време на публични събития в града е много по-вероятно да бъде атакуван, отколкото в затвора.

Обама разгледа една от килиите. Той каза, че трябва да се продължи да се смекчават санкциите за по-леките престъпления, в рамките на реформата на наказателното право. Според него, е необходимо да се прави разлика между "грешки, които хората понякога правят в младежките си години", и осъзнатите престъпни деяния. Президентът също така предложи да се помисли как да се подобри програмата за реабилитация за изтърпяващите наказание.

По-рано тази седмица Обама помилва 46 затворници, като каза, че в момента те са осъдени по закони, които през последните години са станали значително по-меки.