Американският магнат Доналд Тръмп, който участва в президентската надпревара в САЩ, обяви имотно състояние в размер над 10 милиарда долара, което превишава повече от двойно референтната оценка в сп. "Форбс", съобщи Франс прес.

"Към днешна дата нетната стойност на г-н Тръмп надхвърля ДЕСЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА", похвали се с главни букви предизборният му екип в изявление.
Милиардерът обяви, че извън капиталовите приходи, наемите и авторските права е спечелил 362 милиона долара през 2014 г., а от продажби на акции е получил 27 милиона долара.

Той разкри, че телевизия Ен Би Си, с която неотдавна се скара и по която водеше популярното предаване "Стажантът", му е платила близо 214 милиона долара за 14 сезона. Ен Би Си разтрогна договора си с Тръмп, след като той направи връзка между незаконните мексикански имигранти и престъпността в САЩ.

Доналд Тръмп е известен в САЩ със своите хотели, луксозни сгради, игрища за голф и марка дрехи. Той е превърнал успеха си в бизнеса в основния си предизборен аргумент, отбелязва АФП.

Кандидатите на президентските избори в САЩ са длъжни да декларират пред федералната избирателна комисия своите приходи, активи и дългове. Те не декларират точни размери на суми, а само диапазони "от - до".

"Този формуляр не е направен за богати хора като г-н Тръмп. Например най-големите опции са само за суми над 50 милиона долара. Повечето от тях са отбелязани. Например ако сграда на г-н Тръмп струва 1,5 милиард, се отбелязва опцията за над 50 милиона долара", заяви предизборният екип на Тръмп.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е водещ кандидат за спечелването на партийната номинация на демократите за президентските избори през 2016 г., е похарчила 19 милиона долара в предизборната си кампания за последните три месеца, сочат подадените от екипа й документи, цитирани от ТАСС.

В предизборния екип на Клинтън работят 343 души и почти цялата декларирана сума е отишла за заплатите им.

До момента най-много средства за предизборната си кампания са набрали Клинтън и републиканецът Джеб Буш. На тях двамата се пада почти половината от всички 390 милиона долара декларирани средства на 22-мата кандидати от двете партии, предаде Асошиейтед прес.

Преди да обяви кандидатурата си Буш прекара първата половина на тази година в набиране на големи суми пари за политическия комитет, който подкрепя Буш за спечелване на номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент. Този комитет обяви, че е събрал 103 милиона долара. От началото на предизборната си кампания на 15 юни Буш е получил дарения за 11,5 милиона долара.

Клинтън е събрала 45 милиона долара от дарения, а подкрепящият я политически комитет е събрал още 15 милиона долара.

Пред федералната избирателна комисия се декларира финансовата дейност за периода от 1 април до 30 юни и се дават имената на всяко лице, дарило най-малко 200 долара. Максималното дарение за първичните избори е 2700 долара. Посочва се и как кандидатите изразходват предизборните си средства - за консултанти, офиси, реклама, проучвания на общественото мнение и други.