Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи като "непозитивна" посоката, в която се коментира в правителството призива на ЕК към страни членки на ЕС да подпомогнат Гърция за стартирането на новия тригодишен спасителен план.

Става дума за обсъждания мостов заем от целия ЕС на стойност 7 млрд. евро за срок от три месеца, който да послужи на Гърция за разплащане на задължения до договарянето на детайлите от новия спасителен пакет. 

Пред журналисти в Перник Бъчварова заяви, че българската позиция все още не е заявена и обсъдена, но посоката, в която се коментира, не е позитивна.

"Ние, следвайки правилата на ЕС, стриктно се придържаме към тях, към всички норми и смятаме, че държави като България, които въпреки многото трудности следват тази посока, нито имат възможност, нито би трябвало да помагат на страни, които не са следвали правилата", заяви още Бъчварова.

Тя уточни, че обсъждането предстои и официалната българска позиция ще бъде заявена от премиера.

Румяна Бъчварова присъства в Перник на откриването на новата сграда на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".