12 000 бутилки или 8400 литра Belwederska vodka задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост 2  Видин – Калафат.
На 15 юли около 17:30 часа мобилна митническа група към Митница Лом спира за проверка тежкотоварен автомобил с българска регистрация, управляван от шофьор - български гражданин.

По документи, камионът превозвал по поръчка на италианска фирма текстилни изделия и ябълков сок от България за Англия. Тежкотоварният автомобил е отклонен за щателна митническа проверка, при която е установено, че зад своеобразна тапа от кашони с тениски има палети с бели, необозначени кашони.

Общият брой на палетите 16 с по 125 кашона всеки. Митническите служители установили, че в кашончетата са опаковани по шест бутилки водка. Стъклените бутилки от по 700 мл носят наименованието Belwederska vodka. Липсват бандероли или придружаващи пратката акцизни документи, но на етикетите е обозначено, че алкохолът е произведен в Полша и е предназначен за английския пазар, накъдето е бил насочен и официално камионът. Общото тегло на откритата нелегална акцизна стока е 14,4 тона, като само количеството водка е 8400 литра.

Образувано е дознание по описа на Митница Лом. Стоката и камионът са задържани.