Окръжната прокуратура на Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу задържания за двойното убийство в Джебел Мерт Мехмед. Той е обвинен в извършването на грабеж, придружен с убийство.

Максималното наказание, предвидено в случая е доживотен затвор без замяна. Според обвинителния акт на 22 април 2014г. Мерт Мехмед е отишъл в дома на Джейлян Юсуф от гр. Джебел и малолетната й дъщеря Джейда Реджеб и противозаконно е отнел от тях парична сума в размер на 250 лева, два мобилни телефона, едно зарядно устройство за мобилен телефон и адаптер за лаптоп.

За да отнеме вещите им Мехмед умъртвил Джейлян Юсуф и малолетната й дъщеря, нанасяйки им удари с брадва. Престъплението е извършено в дома на пострадалите, с които обвиняемият Мехмед се познавал отпреди и е бил в приятелски отношения, се казва още в обвинителния акт. От прокуратурата поясниха, че Мерт Мехмед е с мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Труповете на 24-годишната жената и 8-годишната й дъщеричка бяха открити 4 дни след убийството от съседи. Подозренията, че се е случило нещо лошо се породили след като от апартамента на Джейлян започнала да се разнася тежка миризма. Един от съседите надникнал през терасата на апартамента и видял в стаята двата трупа. Часове по-късно полицията задържа 18-годишния ученик Мерт Мехмед, който направи пълни самопризнания. Двойният убиец дори посочил на криминалистите, че е скрил брадвата, с която е насякъл майката и детето, зад гардероба в дома си. Срокът на разследване на кървавото престъпление беше удължаван на няколко пъти заради забавяне на ДНК-екпертиза.