Изчезването на пчелите всяка година може да предизвика смъртта на 1,4 милиона души по света заради липса на опрашители, съобщава Франс прес, цитирайки изследване, публикувано в медицинското издание "Лансет".

По този начин годишната световна смъртност в глобален мащаб ще се увеличи допълнително с 3%.

Този катастрофален сценарий би се получил от недостига на витамин А и на фолати (витамин B9 и фолиева киселина), които са от жизнено значение за бременните жени и за малките деца.

Ще бъде констатиран ръст и на инфарктите, инсултите и на някои видове ракови заболявания. При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може да породи ослепяване и увреждания на нервната система.

Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни.

Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 млн. души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

Едно спадане със 100% на "опрашващите услуги" по света може да доведе до спадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16, 3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.