Гръцките банки планират разпродажби на дъщерните си поделения в Гърция и на Балканите, като искат разпродажбите да приключат преди стрес тестовете, на които се очаква те да бъдат подложени от европейските институции, съобщава в. "Етнос".

Споразумението на Гърция с кредиторите предвижда гръцките банки да получат за рекапитализация 25 млрд. евро от Европейския стабилизационен фонд. Рекапитализацията им обаче е обвързана с условия за преструктуриране.

В свой доклад от 10 юли Европейската комисия (ЕК) предупреди, че без подкрепата на Европейския стабилизационен фонд рисковете за финансовата стабилност в Гърция могат да се окажат неуправляеми и банковият сектор да рухне.

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес се очаква да деблокира ликвидни средства за гръцките банки чрез механизма ЕЛА, след като парламентът на Гърция снощи гласува първия пакет от мерки за икономии.

За първите пет месеца на годината гръцките банки са претърпели огромни загуби поради изтичане на средства от влоговете

Като голямо се оценява и влошаването на активите на банките заради резкия скок на необслужваните заеми, които в края на март са били 36 на сто, пише още вестникът.

Без финансиране от ЕЦБ гръцките банки ще станат неплатежоспособни, а гръцката икономика ще бъде изправена пред още по-дълбока рецесия, смята изданието.

Финансовото министерство вчера удължи до днес включително банковата ваканция, запази лимита от 60 евро на ден, но разшири кръга на услугите, които банките ще могат да извършват.

Това означава, че от днес в действащите 1250 банкови офиса частни лица и фирми могат да извършват по-широки операции и най-вече да се разплащат с банки и да превеждат пари, в това число на осигурителни и застрахователни компании.