7 души, пострадали от морски дракон, са преминали през варненското отделение по токсикология от началото на сезона, съобщава bTV.

На външен вид морския дракон не е никак респектиращ. Тази малка рибка обаче е най-отровната по нашите географски ширини.

„Има отровен шип на хрилното капаче и обождането е доста болезнено”, каза Фериха Церкова, ихтиолог в Инстут по рибни ресурси. В шипа на морския дракон се съдържат редица токсични вещества. Рибата не е агресивна и никога не напада сама. Ако се върви по дъното на морето с голи крака също човек може да стъпи върху отровните шипове.

За опитните рибари не е трудно да разпознаят морския дракон. Други обаче го бъркат с попче или кая. При убождане от морски дракон болката е остра, а мястото бързо се подува. Лекарите съветват веднага да се потърси медицинска помощ.

Ако се появят късни последици лечението отнема доста време. От порядъка на 2-3 месеца. При най-тежките случаи може да се стигне до нарушаване на функция на пръстите на крайника за близо година.