Отборът пристига на 17.07. в 08:45 часа на Летище София Т2.
С два сребърни, един бронзов медал и две почетни грамоти се завръщат младежите от отбора по математика след успешното представяне на 56-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе между 4 и 16 юли в Чианг Май, Тайланд, обявиха от СРООПН. Регистрираните отбори за участие в олимпиадата тази година бяха 114 на брой. 

Състезателите в отбора и носители на отличия са:
Любен Стефанов Личев, МГ Плевен, 12 клас – сребърен медал
Деница Христова Маркова, СМГ, 11 клас – почетна грамота
Александър Чергански, СМГ, 11 клас – бронзов медал
Виолета Николаева Найденова, СМГ, 10 клас – сребърен медал
Емилиян Иванов Рогачев, СМГ, 12 клас
Александър Антонов Тенев, СМГ, 12 клас – почетна грамота
Всеки от тях се е състезавал на международни олимпиади и предишни години.

 
Техни ръководители са проф. Петър Бойваленков от ИМИ, БАН - преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, изпълнителен директор на списание „Математика“ и ръководител на отборите по математика от 2003 и д-р. Емил Колев - доктор на математическите науки, доцент в ИМИ, БАН - ръководител на националните отбори по математика от 1999.
 

МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. Шестима ученици между 10 и 12 клас всяка година представят страната ни на престижното състезание.
До 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 53 златни, 104 сребърни и 102 бронзови медала.
 
----------------------------
Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.