Влиянието на алкохола върху човек зависи от много фактори. Дали се пие бързо или бавно, дали се пие с разредител или без, дали се пие на гладно или с мезе, дори и психическото ни състояние - дали пием от радост или от мъка. Това обясни пред "Телеграф" д-р Шасине Вели от Клиниката по спешна токсикология във ВМА."Едно от най-важните неща е дали и доколко организмът ни може да разгражда алкохола. има една група пациенти, при които ензимът, който разгражда алкохола, е в доста по-малко количество и съответно за тях употребата е по-опасна", уточни тя.

Експертът съветва да се пие умерено и бавно. "Важен е изборът на напитка и количеството. Когато на човек започне да му става леко еуфорично, това е моментът, в който трябва да спре", казва тя.

В токсикологията постъпват хора с всякакви натравяния - от гъби, лекарства при опит за самоунийство, течност за чистачки, наркотици от всякакви видове и т.н. През лятото най-чести са случаите на ухапване от насекомо, при които се получава алергична реакция. "Много от пациентите попадат в токсикологията по особено нелеп начин. Ужасена съм от случаите, в които по погрешка се случва някой да отпие глътка от нещо си. И може би това е най-важният съвет - всичко да се държи в оригиналната му опаковка, токсичните вещества да се държат на недостъпно място, особено за деца. За възрастни хора, които трудно виждат и разчитат етикетите или живеят сами, е хубаво да се слага етикет с надпис и предупреждение. Но наистина е нелепо някой да дойде и да каже: "Отпих глътка бензин", заявява д-р Вели.