„Изграждането на пречиствателни станции по морето е сред приоритетите на Министерството на околната среда и водите и резултатите са видими. Според наблюденията в България 98% от плажовете са заобиколени от чисти или задоволително чисти води, докато за Европа процентите са 94″. Това заяви днес по БНТ екоминистърът Ивелина Василева. Тя допълни, че в пречиствателни станции по Черноморието са инвестирани 300 млн. лева, а върви реализацията и на нови проекти.

„Нови станции вече имаме в Бургас, Варна, Поморие, Созопол, Царево, но трябва да продължи инвестицията в по-малките населени места“, обяви Василева. Тя допълни, ме пред завършване е и изграждането на пречиствателната станция на Златни пясъци.

Първият транш от 60 млн. лв. по ОП „Околна среда“ по новия фискален период 2014-20120 г. беше отпуснат миналата седмица, каза Василева, която поясни, че това е първото авансово плащане. С тези пари ще се финансират първо общински проекти за изграждане на компостиращи инсталации. От парите по новата програма 70% , или близо 2,4 милиарда лева, ще бъдат на разположение за инвестиции във ВиК инфраструктура. Министър Василева припомни, че по време на управлението на ГЕРБ е направено много в този сектор, като са подменени близо 2000 км. тръби.