Църковна фреска, показваща югославския лидер Тито и немските философи Карл Маркс и Фридрих Енгелс в огнена сцена от ада, предизвика спор в Черна гора.

Носещ се като сатанински звяр сред море от огън, поглъщаш хора, Тито е изобразен във военна униформа заедно с главите на Маркс и Енгелс, чиито трудове са били задължителни за прочит в бившата комунистическа Югославия. Изображението се намира в новата "Църква на Възкресението" в столицата Подгорица, която вече предизвика критики заради пищния си дизайн и фрески на местни политици.

"Маркс, Енгелс и Йосип Броз Тито символизираха комунистическото зло на Балканите и в света", заяви настоятелят на църквата Драган. Признавайки, че худжоникът, който остава анонимен, е свободен да рисува каквото си поиска, той в същото време критикува поставянето на триото в ада. "Той (художникът) не може да съди от името на църквата кой да е в ада и кой в рая", каза отецът.

Посетителите са разделени дали фреската трябва да остане. "Църквата не трябва да се намесва в светския живот и да определя кой заслужава място в ада или рая", заяви 43-годишният адвокат Раде Станкович. Но 23-годишният Милош, който отказа да каже фамилията си, отсъди: "Комунизмът предизвика толкова много зло. Много хора бяха убити в името на идеологията, налагана от Маркс, Енгелс и техните последователи".

Църквата обаче не единствената в Черна гора, чиито стени са украсени с хора от 20-ти век. В Острог, един от най-прочутите черногорски манастири , Хитлер, Ленин и Тито са изобразени заедно с Юда, който е предал Исус. Смята се, че в манастира от 15 век са намирали убежище босненските сръбски лидери Радован Караджич и Ратко Младич, които сега са изправени пред Международния трибунал за бивша Югославия в Хага. Тези твърдения обаче никога не са били потвърдени.