ДАНС задържа сириец и афганистанец, свързани с терористи. Двамата представлявали заплаха за сигурността на България, съобщават от пресцентъра на националната служба.Днес в София са проведени съвместни операции на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Дирекция „Миграция” – МВР, при които са задържани един сирийски и един афганистански гражданин.

Първата операция е в продължение на действията на ДАНС, предприети на 1 юли 2015 г., за пресичане на канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европa, в резултат на които е предотвратено прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия. 

Посоченият сирийски гражданин принадлежи към групата организатори на канала и в момента на операцията на 1 юли 2015 г. се е намирал в Турция. В резултат на проведените мероприятия е установено влизането му в България, изяснени са допълнителни факти и обстоятелства и лицето е задържано със съдействие на органите на Дирекция „Миграция” - МВР. 

Сирийският гражданин е постоянно пребиваващ в България от тридесет години. След началото на конфликта в Сирия той заминава за родината си. Установено е, че за периода от края на 2013 г. до средата на 2014 г. е бил в контакт с различни сирийски въоръжени групи, между които и терористични организации. 

В средата на 2014 г. чужденецът се завръща на територията на България, но периодично пътува за Турция и Сирия. В последствие чрез свои контакти и в съучастие със задържаните на 1 юли 2015 г. иракски и сирийски граждани той започва да организира и да подготвя нелегалното преминаване през територията на България на имигранти, които се стремят да се установят в страни от Западна Европа.

Задържаният при втората операция днес афганистански гражданин е влязъл незаконно в България от Турция през януари 2015 г. 

При проведените първоначални действия е установено, че лицето проявява поведение, отговарящо на рисков профил за принадлежност към терористични групи и изповядване на радикална идеология. 

В резултат на допълнителните действия са придобити данни, даващи основание за извод, че афганистанският гражданин симпатизира на движението „Талибан”, участвал е във въоръжени действия в Афганистан и вероятно е бил свързан с терористичната организация.

Предвид установените факти и поради обстоятелството, че посочената дейност и присъствието в България на двете лица застрашава сигурността на страната и на Европейския съюз, със заповед на председателя на ДАНС на сирийския и на афганистанския гражданин са наложени принудителни административни мерки „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за срок от пет години.”

Продължават действията по случая, в това число чрез активно сътрудничество за двупосочен обмен на информация с партньорски служби.