Посланикът на Северна Корея във Великобритания Хьон Хак Пон разказа как е бил екзекутиран свакото на лидера Ким Чен Ун.

В интервю за телевизия "Скай нюз" дипломатът заяви, че Чан Сон Тхек е бил разстрелян. Досега нямаше яснота как е бил ликвидиран свакото, а в в началото на година се появи информация, че той бил хвърлен на гладни кучета, но впоследствие се изясни, че това било шега.

Посланикът разказва и за какво свакото е бил наказан. По думите му Чан Сон Тхек си позволявал антипартийни и аннтиправителствени изказвания, а също подкопавал националната икономика със своите действия. Дипломатът посочи, че само през 2009 г. Чан Сон Тхек е "похарчил" 4.6 млн долара.

В миналото свакото бил извършвал нарушения, но са му ги прощавали. Този път обаче политикът "прекрачил червената линия", заради което е бил наказан.

По време на интервюто Хьон Хак Пон бе помолен да коментира публикациите, че властите са екзекутирали и всички роднини на провинилия се свако. Но посланикът отвърна, че не знае нищо за това. "Всичко това е вражеска пропаганда. Мисля, че са измислици. Не смятам за нужно да го коментирам", каза той.

Чан Сон Тхек, съпруг на лелята на лидера Ким Чен Ун, бе вторият човек в Северна Корея. За екзекуцията му стана известно на 12 декември 2013 година. Преди това се съобщаваше, че е отстранен от постовете си.