Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом ще посети България на 25 септември, а целта на посещението е да проведе срещи с правителството, парламентът и академичната общност относно Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европа.

Новината съобщи председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Светлин Танчев на днешното съвместно заседание с комисията по външни въпроси, на което на изслушване беше поканена вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Малмстрьом ще дойде у нас по покана на Танчев, която той е отправил на предпоследното заседание на форума за сътрудничество между комисиите по европейските въпроси на националните парламенти, т.нар КОСАК. "В България за ТПТИ се говори доста, но хаотично и до някаква степен от хора, които нямат пряко отношение и не са запознати със сърцевината на материала. За това си позволих да отправя покана към европейския комисар по търговия, която пряко отговаря и се занимава с преговорите между САЩ и Европейския съюз", разказа пред БГНЕС Танчев. Преди няколко дни той е получил потвърждение от Малстрьом, че на 25 септември тя ще бъде в България, като е помолила да бъде осигурена академична дискусия в някой от родните университети, както и срещи с изпълнителната власт и парламента.

"Целта на всички е да отвоюваме най-добрите параметри за страните членки", добави Танчев, който е на мнение, че ТПТИ няма да бъде в ущърб на малките фирми, а точно обратното. "Малките фирми и малките държави нямат тази правна възможност, както големите корпорации, адвокатски кантори и пари за лобита. Едно такова споразумение би защитавало точно тези малки страни, надявам се българската общественост да бъде запозната адекватно", посочи той.

По време на самото изслушване на Меглена Кунева тя обяви, че въпросът за ТПТИ е сред приоритетите на Люксембургското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вицепремиерът изреди и останалите приоритети, сред които активизиране на икономически растеж чрез реализиране на плана за инвестиции, или т.нар "План Юнкер" като посочи, че България е една от малкото страни, които вече са дали своя принос в инвестиционния план.

Друг приоритет е засилването на ролята на социалните политики за по-устойчив икономически растеж и специално схемите за младежка заетост, посочи Кунева. Люксембургското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се занимава и с въпросите за Шенгенското пространство, като тук става дума не само за присъединяването на България, но и други теми, които съпътстват разширяването, като например допълнителните гранични проверки с оглед миграционната вълна.

Друг приоритет е съживяване на вътрешния пазар чрез фокусиране на върху дигиталната икономика, която според Кунева има потенциал да добави много към растежа на Европа. Ще се наблегне на темите за реформа на икономическия и паричен съюз, като акцентът естествено ще бъде кризата в Гърция и уроците от нея за целия европейски съюз, каза Кунева. "Очевидно има недостатъци в конструкцията и трябва да се мисли върху тях", призна тя.

Темата за управлението на енергийния съюз също ще бъде водеща по време на Люксембургското председателство, като Кунева съобщи, че също през септември във всички страни от съюза, включително и България, обиколка ще направи и комисарят по енергийния съюз Марош Шефчович. "България може да спечели, ако Люксембургското председателство реализира своите цели", обобщи Кунева.