„Възнагражденията на управителя на БНБ и на подуправителите се определя като средна величина от възнагражденията на главните изпълнителни директори на Уникредитбулбанк – около 50 000 лева на месец, ДСК – около 45 000 лева на месец, Пощенска банка – около 45 лева на месец”. Това е записал независимият депутат Велизар Енчев във въпрос, отправен към финансовия министър Владислав Горанов още през февруари. Въпросът му обаче е върнат, тъй като министърът на финансите не контролира БНБ. БЛИЦ разполага с документа.Още тогава обаче Енчев е разполагал с информация, че подуправителите на БНБ получават около 40 000 лева, а Иван Искров – плюс още 10% или около 45 000 лева.

За сравнение депутатът посочва, че до 2007 г. управителят на БНБ е получавал 8 000 лева заплата плюс 3 000 като член на Управителния съвет. А подуправителите са получавали по 7 000 лева плюс 3 000 като членове на управителния съвет. Това означава, че оттогава заплатите им са скочили 5 пъти.

Енчев допълва, че гуверньорът на националния трезор ползва различни привилегии, почивки в две луксозни бази на БНБ на Черно море, две служебни коли марка „Мерцедес” и високопроходим луксозен джип и посочва, че и двете са със специален номер 0001, за чиято регистрация плащат данъкоплатците.

Депутатът е озадачен, че определянето на заплатите на управителя и подуправителите на БНБ е оставено извън закона за трезора и се прави по усмотрение на Управителния съвет на БНБ, т.е. те сами си определят заплатите.

Затова сега Велизар Енчев внася законодателна промяна, според която определянето на запратите да се фиксира в закона за БНБ, а данните за тях да се включат в годишните декларации пред Сметната палата, където в момента управителят и подуправителите на БНБ декларират само допълнителните си доходи.

Енчев иска да разбере и какви законови промени трябва да се направят, за да се ликвидират недопустими практики, прилагани от членове на УС на БНБ. Например Калин Христов е съвместявал дейността на подуправител и управлението на търговско дружество. По това време съпругата на Димитър Костов е работила като главен експерт в КТБ със заплата 4 085 лев, при положение, че средната заплата на главните експерти е 3 420 лева месечно, а на прекия й шеф – 3 420 лева, според информацията на Енчев.

Междувременно стана ясно, че и реформаторите натискат Горанов да разкрие заплатите в БНБ, след като Енчев разкри баснословните суми от трибуната на народното събрание по време на дебатите, след които Димитър Радев бе избран за гуверньор на БНБ.