В местните избори на есен ще могат да гласуват само лица с постоянен и настоящ адрес в страната. Гражданите с български паспорти, които имат настоящ адрес извън България, няма да могат да участват във вота за кметове и общински съветници. Това обясни на проведените вчера разяснителни срещи в Перник и Кюстендил членът на ЦИК Румяна Сидерова. Казусът е особено значим за област Кюстендил където има регистрирани по постоянен адрес близо пет хиляди македонци с двойно гражданство. Те няма да могат да гласуват през есента, а около 300 от тях вече са подсъдими за неправомерно упражнено право на вот на евро изборите у нас, като са дали своя глас в изборна секция в Скопие.

На местните избори ще могат да гласуват навършили 18 години български граждани, които не са поставени под запрещение и не са лишени от свобода и на които и постоянният, и настоящият адрес са на територията на България, подчерта Сидерова.
При гласуването за кмет на община и за общински съветници поне един от двата адреса трябва да е на територията на съответната община, а за кметове на населените места- поне една от двете адресни регистрации да е в съответното населено място и то с дата на регистрацията най- малко шест месеца преди вота, поясниха експертите от ЦИК.
При преференциалното гласуване за общински съветници, вотът няма да се зачита, ако в бюлетината не е гласувано за съответна партия или коалиция, предупредиха те и посочиха, че заради подобна грешка, 1/6 от бюлетините при изборите в община Сърница са отчетени като невалидни.
Перник може да е една от областите, където и на местните избори ще има машинно гласуване, каза още Сидерова. Този път обаче резултатът от гласуването с машините ще се зачита като реален вот, а не като проба.