Административен съд София-град (АССГ) отмени и второто решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по казуса с хомофобските изказвания на режисьора Андрей Слабаков в ефира на Нова телевизия през 2011 г. Това съобщиха от ЛГБТ (акроним, възприет за официално обозначение на гей общността – б.р.). ВАС обаче потвърди решението на първата инстанция и върна преписката за ново произнасяне на КЗД със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона, съобщи svobodnoslovo.eu.В началото на тази година КЗД за втори път, въпреки двете съдебни решения и дадените указания от съда отново постанови, че няма нарушение на закона. След поредно обжалване, на 16 юни АССГ обяви второто решение на КЗД за нищожно поради неспазване на предходните съдебни решения и задължителните указания по тълкуване и прилагането на закона.

Предистория:

През 2011 година гей активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев внесоха в КЗД жалба срещу Слабаков във връзка с негови изказвания в ефира на предаването „На инат“ по „Нова телевизия“ от 28.04.2011 г. В рамките на интервюто, попитан от водещия — анимираното магаре Марк О’Селски — за негово изказване от интервю пред друга медия, Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни от тютюнопушенето”: „[…] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в някои държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някои са и би-. Това не работи в интерес на обществото”. 

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу”, не отишъл на нито една. Заради изказването Стоянов и Добрев внасят жалба до КЗД. 

През април 2012 г. обаче КЗД излезе с решение в полза на ответника Слабаков. Основните аргументи на Комисията са, че предаването „На инат“ има хумористичен характер, както и че Слабаков е изразил лично мнение. След обжалване от страна на активистите обаче през октомври 2012 година Административния съд София-град (АССГ) отхвърля аргументите на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. От антидискриминационния орган обаче обжалваха решението, настоявайки, че осъществена дискриминация в изказванията няма. 

Сега ВАС потвърждава решението на първоинстанционния АССГ, като установява „тормоз“ и „подбуждане към дискриминация“ в процесните изказвания на Слабаков. Нещо повече – решаващият състав отчита, че публичният начин, по който са направени изказванията – в национален телевизионен ефир – допринася за унизяването и обругаването на гей хората. Според Върховния съд „хумористичният характер на предаването сам по себе си не води до изключване на забраната за дискриминация“.