Днес стартира онлайн гласуването в четвъртото поредно издание на конкурса "Европейско дърво на годината".

В него за спечелване на титлата през 2014 година, ще се състезават дървета от 10 страни - Чехия, Словакия, България, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия, Уелс. Състезанието се провежда под надслова: "Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност".

Тази година в международната надпревара страната ни ще бъде представена от Стария бряст в Сливен, който убедително спечели националния конкурс "Дърво с корен 2013" с 6097 гласа, съобщиха от фондация "Екообщност".

Хилядолетният бряст се намира в центъра на града и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители. Той е символът на Сливен и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност. Дървото беше номинирано от Община Сливен и получи активна подкрепа от своите съграждани. Надяваме се, че същият интерес и силна подкрепа ще получи отново и в международния конкурс - както от жителите на Сливен и всички други краища на страната, така и от другите посетители на страницата на международния конкурс.

Въпреки, че сред тазгодишните финалисти българското дърво убедително води по възраст, то ще има сериозна конкуренция в лицето на любими на хората дървета като чешкия Дъб-защитник, дъба пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летния дъб-бонзай, гордост на твърдоглавите бретонци.

Идеята за "Европейско дърво на годината" тръгва от утвърдилия се национален конкурс "Чешко дърво на годината", организиран от Фондация "Партньорство" - Чехия и към нея постепенно се присъединяват и други държави. Европейското състезание се провежда между дървета-победители в миналогодишните национални конкурси на всяка от страните-участнички. За първо място и международно признание се съревновават любими дървета, които са били свидетели на значими за хората от съответното място или общност исторически и житейски събития и които са пуснали своите дълбоки корени в техните спомени и сърца.

Гласуването ще тече през целия месец февруари, като през последната седмица броят на набраните гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 19 март в Брюксел.