Трус с магнитуд от 4-4.2 по Рихтер е регистрирано тази нощ, около 1,20 часа в Румъния. Епицентърът е в район на североизток от Вранча, в непосредствена близост и намиращ се в извивката на Карпатските планини.Източникът е в земната кора на 15-20 км под земната повърхност. Румънските източници съобщават за различен интензитет на земетресението. 

В района на земетресението от нощес в съседство с Карпатската дъга на 22 ноември 2014 стана земетресение с магнитуд 5.7. То бе най-силното земетресение в Румъния през последните 10 години и най-силно земетресение, генерирано в земната кора по тези места от 120 години.

През април т.г. румънски и украински учени предсказаха силен трус с магнитуд, който може да достигне до 8 по Рихтер. Епицентърът на земетресението щял да бъде в силно сеизмичната зона Вранча, която от известно време се обажда всеки ден. 

В Румъния почти ежедневно стават земетресения с ниска интензивност с епицентър в планината Вранча. Разработена е карта на трусовете и експерти са забелязали, че силните такива в страната имат определена цикличност. Последното мощно земетресение в Румъния е на 4 март 1977 година, когато в Свищов паднаха 2 блока, а 120 души загинаха под руините им.