През юли Русия и САЩ планират изпитания на тактически ядрени въоръжения: Русия на обновения ракетен комплекс „Искандер-М”, а съединените на 1 юли вече пробваха новата модификация на своето основно термоядрено оръжие бомбата В-61-12, пише The National Interest.В Южния военен окръг тече подготовка за учения с бойни поскане на ракети „Искандер-М”, които ще се състоят на полигона Капустин Яр в Астраханска област. По-рано представители на отбранителната промишленост обещаха, че всички сертификационни изпитания на тези оперативно-тактически ракетни комплекси.

„Искандер-М” е мобилна система с далечина на стрелбата от 50 до 500 км, може да носи ядрен боеприпас. Свръхзвуковите му ракети могат да бъдат пренасочвани по време на полет дори от безпилотен самолет.

NI напомня, че Русия неведнъж е напомняла за намерението си да разположи обновената система „Искандер-М” в Калининградска област, непосредствено край границите на страните-членки от НАТО – Полша и балтийските държави.

„Съединените щати едва ли ще останат безучастни към модернизираното руско ядрено оръжие. В първия ден на юли ВВС на САЩ бяха проведени изпитания на модернизирана тежка атомна бомба В61-12” – пише изданието. Тя трябва да замени досегашната модификация В61-11, основното термоядрено оръжие на САЩ, от което са произведени 825 броя, но боеспособни са останали по-малко от половината, уточнява NI.

По данни на изданието освен в САЩ бомби В61 са разположени в 6 американски военни бази в 5 европейски страни.

Според Теодор Постол – водещ експерт по технологии в ПРО и почтен професор в Масачузетския технологичен институт – програмата по модернизиране на В61-12 струва 11 млрд. долара.