Мексиканското правителство разпространи видеозапис, показващ как наркобаронът Хоакин Гусман (Ел Чапо) успява да избяга от килията в затвора, в който се намираше, предаде Франс прес. Кадрите са от камерата за наблюдение на килията. На тях се вижда Гусман, облечен с бежови затворнически дрехи, който ходи напред-назад, а после кляка зад ниска преграда, отделяща душа от останалата част на килията. След което изчезва от полезрението.Мексиканското правителство пусна и видео от вътрешността на тунела, с осветление, вентилация и релсов път, по който с преработен мотоциклет е била изнасяна пръстта при прокопаването му 19 метра под земята. 22-ма души, работещи в затвора, в който се намираше Гусман, бяха задържани, за да се провери дали имат нещо общо с бягството на наркотрафиканта.

Трима души от персонала, включително директорът, са уволнени, съобщи вътрешният министър Мигел Анхел Осорио, предаде Асошиейтед прес. Според експерти планирането и прокопаването на тунела, дълъг километър и половина, вероятно е продължило повече от година. Бягството на най-могъщия мексикански наркобарон не може да е станало без вътрешна помощ, на някого от служителите на затвора, отбелязват специалистите. Краят на тунела, който излиза в недовършена селскостопанска постройка недалеч от затвора, беше показан на журналисти.

В постройката, където свършва тунелът, са зарязани дървени греди, стоманени мрежи, литри хидравлична течност, дълга PVC тръба и електрически трион.